W tym roku w Łącku nie będzie święcenie pokarmu przed figurą NMP

Świąteczne dekoracje i smakołyki, tradycyjne pisanki, prace twórców ludowych- to wszystko można było zobaczyć 8 kwietnia na III Gminnym Pokazie Stołów Wielkanocnych w Ośrodku Kultury i Turystyki w Pakości. W tym roku Koło Gospodyń Wiejskich z Kościelca zaprezentowało Stół Wielkanocny. Na stołach nie zabrakło przeróżnych smakołyków, których mógł skosztować każdy z przybyłych gości.
Oprócz pokazu stołu wielkanocnego, swoje stoiska zaprezentowali również:

  • Stoisko z rękodziełem Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Pakości,
  • Stoisko z rękodziełem Klubu „Art” z Piechcina,
  • Stoisko z kosmetykami firmy „Souvre” z Pakości
  • Stoisko Świetlicy Przystań Ośrodka Pomocy Społecznej w Pakości z ozdobami świątecznymi
  • Stoisko z rękodziełem sekcji zainteresowań Haft Kujawski działającej Przy Ośrodku Kultury w Pakości
  • Prace wykonane przez dzieci ze Świetlicy Środowiskowej SŁONECZKO oraz sekcji plastycznej działającej przy Ośrodku Kultury w Pakości.

Imprezie towarzyszył występ zespołu Pakościanie oraz występ dzieci ze szkoły podstawowej w Kościelcu. W trakcie trwania imprezy rozstrzygnięty został również konkurs na najpiękniejszy stroik wielkanocny. W konkursie wzięło udział 54 dzieci, w tym z przedszkoli z terenu gminy Pakość 29 osób, ze szkół podstawowych z Pakości i Kościelca 20 uczniów, z Gimnazjum w Pakości 5 uczniów. Uczestnicy wykonali prace własnoręcznie, zgodnie z regulaminem konkursowym. Konkurs miał na celu propagowanie tradycji i folkloru związanego ze świętami wielkanocnymi. Nagrody za udział w konkursie wręczył Burmistrz Pakości- Wiesław Kończal, Dyrektor Ośrodka Kultury i Turystyki w Pakości- Joanna Reimann oraz Adam Banaszak Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Na wielkanocnym stole mieszkańca Kujaw nie powinno zabraknąć kujawioka oraz żuru. Typowy żur kujawski, przyrządzało się na zakwasie z mąki żytniej w glinianym garnku, tzw. żurowniku. Kujawiok to z kolei drożdżowa babka wielkanocna, posypana cukrem pudrem lub polana białym lukrem.
Oprócz kujawioka na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dań przygotowywanych w oparciu o mięsa i wędliny. Nie można także zapomnieć o chlebie, soli, chrzanie i jajkach. Bez nich nie udałoby się śniadanie wielkanocne.

W Łącku tradycyjnie w Wielką Sobotę przed figurką NMP Fatimskiej odbywało się święcenie potraw. W tym roku się jednak to nieodbędzie z przyczyn niezależnych od nas.

Komentarze

Warto przeczytać